U ovom postu pozabaviću se nutritivnim tablicama namirnica, dakle šta predstavljaju i iz kojih komponenti se sastoje.
NUTRITIVNA TABLICA NAMIRNICA |
Šta nam uopšte govore nutritivne tablice namirnica?
Govore nam koji nutrijenti (to su makro i mikro elementi koji se nalaze u hrani a potrebni su ljudskom organizmu za rast, razvoj i zdravlje) i u kojoj količini se nalaze u određenoj namirnici.
Gde se nalaze nutritivne tablice?
Obično se nalaze na poleđini ambalaže. Izostavljene su kod sveže hrane (voća, povrća, mesa).
Pa da krenemo sa kompletnom analizom jedne nutritivne tablice (ovu ćete lako prepoznati jer se u 99% slučajeva nalazi na poleđini popularnih suplemenata).
Nutritivna tablica |
Oznaka broj 1
Serving size (Veličina porcije)Veličina porcije ustvari predstavlja jednu dozu proizvoda. Sve navedene
hranljive vrednosti na etiketi zasnivaju se na ovoj količini.
Servings per container (Broj porcija po proizvodu)
Broj porcija po prozvodu predstavlja ukupan broj porcija koje možete dobiti u jednom pakovanju proizvoda.
Oznaka broj 2
Amount per serving (Iznos po porciji)Calories (Kalorije)
Kalorije su jedinice energije koje dolaze iz ugljenih hidrata, proteina i masti.
Calories from fat (Kalorije iz masti)
Kalorije iz masti predstavlja ukupan broj kalorija koje potiču iz masti.
Oznaka broj 3
% Daily Value (% dnevnih vrednosti)
% dnevnih vrеdnоst predstavlja prоcеnаt preporučene dnevne vrednosti za hranljive materije po porciji (dozi).
Total fat (Ukupno masti)
Masti su od suštinskog značaja za naše telo. Postoje 4 vrste masti.
Mononezasićene i polinezasićene masti su vrste masti koje su zdrave.
Saturated fat (Zasićene masti)
Zasićene masti su vrsta masti koja se sastoji od triglicerida koja sadrži samo zasićene masne kiseline. Kajmak, slanina, masna mesa, čokolada sadrže visoke procente ove masti. Dakle, ograničite unos zasićenih masti.
Trans fat (Trans masti)
Trans masti su vrsta masti koja nastaju na visokim temperaturama (neke
vrste margarina, dugotrajna peciva ili biskviti). Nezdrave su i treba ih
izbegavati.
Cholesterol (Holesterol)
Holesterol se nalazi samo u hrani životinskog porekla, dok ga u biljnoj hrani
nema. Žumance, iznutrice, punomasno mleko, riblja ikra su bogate
holesterolom. Treba ograničiti unos ovih ovih namirnica.
Sodium (Natrijum)
Natrijum predstavlja količinu soli u porciji. Treba izbegavati veliki unos soli.
Total Carbohydrate (Ukupno ugljenih hidrata)
Ukupna količina ugljenih hidrata koja se nalazi u jednoj porciji.
Dietary fiber (Dijetalna vlakna)
Dijetalna vlakna su nesvarljivi ugljeni hidrati ali kao takva pomažu regulaciji
probave. Žitarice od celog zrna, povrće, voće su bogati vlaknima.
Sugars (Šećeri)
Svarljivi ugljeni hidrati. Obezbeđuju instant energiju. Treba ograničiti unos
ovih ugljenih hidrata.
Protein (Protein)
Ukupna količina proteina koja se nalazi u jednoj porciji.
Oznaka broj 4
Vitamin A, vitamin C, calcium, iron (Vitamin A, C, kalcijum, gvožđe)
Procenat dnevnih vrednosti vitamina A, vitamina C, kalcijuma i gvožđa koji se nalaze u jednoj porciji. I drugi vitamini i minerali mogu biti navedeni na etiketi.
Procenat dnevnih vrednosti vitamina A, vitamina C, kalcijuma i gvožđa koji se nalaze u jednoj porciji. I drugi vitamini i minerali mogu biti navedeni na etiketi.
Oznaka broj 5
Footnote with daily values (Fusnota sa dnevnim vrednostima)
Fusnota pruža informacije o dnevnim vrednostima za makro i mikro nutrijente koji su bazirani na dnevnoj ishrani od 2000 kalorija. Vaš ukupan dnevni kalorijski unos može biti veći ili manji. Zapamtite da je 2000 kalorija prosek.
Količina ukupnih masti, zasićenih masti, holesterol i natrijum su dati u maksimalnim količinama za 2000 i 2500 kalorija. Vi se držite ispod navedenih vrednosti.
NUTRITIVNA TABLICA NA PROIZVODU |
Treba da znate i ovo...
Zbog čega nam koriste nutritivne tablice?
Koriste nam da imamo uvid u nutritivne vrednosti pojedinih namirnica a to nam dalje omogućava da pravilno izaberemo koje namirnice ćemo koristiti u našoj ishtani. Npr. ukoliko se dvoumimo između više vrsza hleba uzećemo onaj koji prema nutritivnoj tablivi ima više vlakana.
Na šta prvo treba da obratimo pažnju kada analiziramo nutritivne tablice?
Na veličinu porcije. Svi podaci u nutritivnoj tablici su dati u odnosu na jednu porciju (dozu). Ukoliko ne znamo kolika je pojedinačna porcija onda ne znamo ni koliko čega unosimo.
Još da napomenem i ovo da se celokupna nutritivna tablica odnosno njeni parametri se zasnivaju na ukupnom kalorijskom unosu od 2000 ccal. Mnogima od vas je potrebno mnogo više ili manje kalorija ali nezaboravite da je 2000 ccal uzeto kao prosek.
Na kraju možete pogledati i moj video klip NUTRITIVNA TABLICA NAMIRNICA
Autor teksta: Igor Protić, kondicioni trener
Нема коментара:
Постави коментар