DA LI JE ISTO KONZUMIRATI CELU ILI CEĐENU POMORANDŽU
Iako konzumiranje ceđene pomorandže bez pulpe može biti veoma ukusno za nepce, egzotično i možda zdravo ako se unosi u ograničenim količinama ipak uopšte nije isto kao konzumiranje cele pomorandže. Zašto?
Naime kada jedemo celu pomorandžu mi unosimo sve hranljive materije koje ona sadrži. Takođe unosimo i veoma vredna vlakna. A vlakna su ta koja su najbitnija jer upravo ona stabilizuju i usporavaju absorpciju šećera koje voće sadrži ne dajući mu priliku da napravi dar mar u našem organizmu. Vlakna su u stvari vezivne supstance koje se nalaze u spoljašnjim slojevima voća i pomažu varenju i utiču na konzistenciju stolice.Takođe su odlični u borbi protiv gojaznosti.Pošto isceđen sok iz pomorandže bez pulpe osim vitamina (C, kalijum... itd) ima još samo šećere i vodu računica kaže da ako popijete oko 240 ml isceđenog soka (odprilike iz jedne pomorandže) uneli ste šećera kao da ste pojeli 2 pomorandže (dakle, sadrži duplo više šećera). Taj sok iako dolazi iz pomorandže (znači iz prirodnog izvora) bez vlakana predstavlja nažalost približno čist slatkiš sa vitaminima.
Takođe konzumiranje čistog voćnog soka nije dobro ni za zube jer stvara kiselu sredinu u ustima što može dovesti do karijesa i oštećivanja gleđi.
Zbog svega navedenog ko je na dijeti, ko želi da izgubi kilograme i ima zdravije zube konzumiranje ceđene pomorandže bi trebao da ograniči ili potpuno da smanji i unosi samo cele voćke.
Kompletan video na ovu temu možete pogledati na:
Autor teksta: Kondicioni trener Igor Protić
Нема коментара:
Постави коментар