субота, 20. април 2024.

 KOJA VEŽBA NAJBOLJE POGAĐA DONJE TRBUŠNJAKE


Poznato je da se prednji trbušni zid sastoji od mišića koji se naziva rektus abdominis. I on pokriva tzv. i gornje i donje trbušnjake. Kada radimo bilo koju vežbu za prednji trbušni zid npr. vežbu crunch iako većina misli da ona pogađa samo gornje trbušnjake ipak pogađa kompletan rektus abdominis jer je on jedan mišić i kontrahuje se kompletno. Isto kada podižemo noge na vratilu koju mnogi smatraju da je vežba za donje trbušnjake primetićete i osetićete tokom rada da ovaj pokret najviše pogađa mišiće pregibače kukova i oni obavljaju celokupno dizanje i spuštanje nogu dok se trbušnjaci više ponašaju kao stabilizatori.


Koju god vežbu uradite koja pogađa prednji trbušni zid odnosno rektus abdominis ona će jednako pogađati i gornje i donje trbušnjake jer se rektus abdominis kontahuje jednako kada izvodimo bilo koju vežbu za taj mišić.

Ipak, postoje neke vežbe koje daju osećaj, ponavljam samo osećaj da više pogađaju donji deo trbušnjaka (iako pogađaju i gornje trbušnjake).

1. Lezite na leđa i podignite noge u vis pod 90 stepeni (noge su malo savijene u kolenima). Ruke su pored tela. Iz tog položaja samo rotirajući karlicu podižite blago noge u vis. Kod ovog pokreta su potpuno isključeni mišići pregibači kukova.


2. Ovo je slična vežba prethodnoj samo što se radi na vratilu. Uhvatite se za vratilo, podignite noge u vis pod 90 stepeni (noge su blago savijene u kolenima) i samo pokretom tj. rotiranjem karlice pomerajte naviše noge. Ova varijanta se može raditi i sa savijenim nogama. 

Ovde možete pogledati i video klip o ovoj temi. Link: 


Autor video klipa: Kondicioni trener Igor Protić


Нема коментара:

Постави коментар