Ne postoji osoba bar je ja ne poznajem koja ne voli meso sa roštilja. Većina mojih prijatelja obožava da svoj noćni izlazak završe posetom obližnjih fast food-ova i tamo naruče i pojedu neku sočnu pljesku ili pileće belo sa roštilja. Iako ta hrana veoma godim našim nepcima i donekle stomaku ne znam da li znate da svakim zalogajem unosimo u svoj organizam jednu veoma kancerogenu, mutogenu i toksičnu supstancu.
Policiklični aromatični ugljovodonici (skraćeno PAH) su jedinjena koja se nalaze svuda oko nas. To su vam zagađivači. Njihova glavna karakteristika je visoka toksičnost i da imaju mutogena i kancerogena svojstva. Najtoksičnija supstanca ovih jedinjenja je benzopiren odnosno njegova podklasa benzo(a)piren.
U 1kg šnicli koje se peku na roštilju proizvodi se količina benzo(a)pirena koja odgovara količini stvorenoj u dimu od 600 cigara. Pritom, što je meso masnije to je količina stvorenog benzo(a)pirena na površini mesa veća.
Zašto je toliko opasna ova supstanca po naše telo? Zato što kada uđe u naše telo (udisanjem dima ili jedenjem mesa sa roštilja) ukoliko naše telo pokuša da je metaboliše veoma lako stupa u kontakt sa našom dnk. Benzo(a)piren ometa prepisivanje (transkripciju) dnk u rnk odnosno veoma lako mutira našu dnk i ako je u tom trenutku naš organizam pod opterećenjem može lako da izazove kancer.Najčešće se kancer javlja na tankom i debelom crevu, jednjaku, želudcu i jednjaku. Kod onih koji često udišu dim može se razviti kancer pluća. Dimnjičari u 18 i 19 veku su često oboljevali od kancera pluća jer su udisali čađ čisteći dimnjake. A u čađi je takođe veoma velika koncentracija benzo(a)pirena.
Takođe ova supstanca negativno utiče i na naš mozak tj. na učenje i pamćenje. Negativno se odražava i na broj belih krvnih zrnaca sprečavajući telo da se efikasno brani od infekcija. Smanjuje funkciju testisa i proizvodnju testisa.
Kako smanjiti rizik od štetnog delovanja benzo(a)pirena na naš organizam? Jednostavno smanjite unos mesa pečenog na roštilju (ćumur). Pokušajte da više pripremate vašu hranu kod kuće dinstajući meso ili kuvajući ili možete da ga pečete.
Više vremena provodite u prirodi što dalje od saobraćaja. Ukoliko pušite trebali bi smanjiti dnevni broj popušenih cigara ili još bolje potpuno ostaviti pušenje. Takođe, izbegavajte zadimljene prostorije.Ovde vam je link i do video varijante ovog video klipa. Link: KOLIKO JE ZDRAVO MESO SA ROŠTILJA
Autor posta: Kondicioni trener Igor Protić
Нема коментара:
Постави коментар